De laatste tijd is nogal wat discussie ontstaan rondom brood. Is het nu wel of niet gezond? De één noemt de boterham een dikmaker, de ander raad het juist aan. Zoals het Voedingscentrum, dat aangeeft dat een dieet zonder brood geen gezonde keuze is. Lees hieronder in het kort de ins en outs over brood.

Voedingsstoffen en vezels

Wanneer je het goede soort brood kiest, levert die boterham je juist goede voedingsstoffen op. Dit zijn voornamelijk vezels. Vezels zijn heel belangrijk, gezien wij deze over het algemeen te weinig binnenkrijgen. Wanneer je van de een op de andere dag zou besluiten geen brood meer te eten, zou je dus een groot risico lopen op een tekort aan vezels. Ter vergelijking: De vezelopname van zes sneetjes volkorenbrood staat gelijk aan 560 gram gekookte groenten of zeven kommen havermoutpap. Wil je dat halen, moet je flink dooreten!
Daarnaast is brood ook een bron van de mineralen ijzer en jodium, dit laatste wordt speciaal toegevoegd aan het bakkerszout. Zouden bakkers dit niet doen, dan zouden wij allemaal een jodiumtekort hebben.

Wat voor soort brood is gezond?

De ‘gewone’ volkoren boterham is je beste keuze. De volkoren varianten van brood leveren de meeste goede voedingsstoffen. Daarbij maakt het niet uit of je gaat voor volkoren tarwe, volkoren rogge of volkoren spelt. Volkoren geeft namelijk aan dat niet alleen het binnenste van de graankorrel wordt gebruikt, maar ook de zemelen en de kiem.

We kunnen globaal drie typen brood onderscheiden:

  • Type één: brood van tarwebloem, zoals witbrood
  • Type twee: een combi van tarwebloem en volkoren tarwebloem, zoals bruin of meergranen
  • Type drie: volledig volkoren of volkoren meergranen

Er zijn veel verschillende soorten brood. Bij type één zijn bijna alle goede voedingsstoffen uit het product gehaald en is dan ook het minst gezond. Type twee is een combi van type één en type drie. Wil je de beste keuze? Ga dan altijd voor type drie. Check het etiket op volkoren. Dit moet voor de gebruikte graansoort vermeld staan. Of kijk naar het 100% Volkoren keurmerk.

Hou je broodkeuze daarnaast lekker simpel. Meer toevoegingen zoals: rozijnen, krenten, noten en zaden zorgen voor meer calorieën. Lekker, maar ook meer dikmakend.

Categorieën: Gezonde voeding

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: